2 april 2016

Uitslag foto’s HD en ED

Zoals bekend is er veel HD en ED in het ras Herder geslopen. Het blijkt dat 35% erfelijk is en 65% door factoren van buitenaf wordt beïnvloed.Wij willen niet dat Fenna daar last van krijgt, dus we houden altijd rekening met haar lijf. We hebben bijvoorbeeld 4 vloerkleden in huis gehaald, zodat ze niet kan uitglijden op het laminaat. We laten haar ook niet in en uit de auto springen, want dat doen we met een loopplank. Verder heeft ze niet te vaak korte bewegingen gemaakt, niet te lang ongecontroleerd gespeeld en ga zo maar door.

De botten zijn bij een pupje totaal niet volgroeid, er zit een paar centimeter tussen. Deze stukken groeien steeds mee naar elkaar toe naarmate de hond ouder wordt. Fenna is nu bijna 16 maanden oud, dus tijd om foto’s te laten maken. We zijn naar Dierenkliniek Putten geweest, want dat is de praktijk van Daan Kranendonk en hij is gespecialiseerd in dit werk. Hij keurt ook alle politiehonden en veel honden voor de sport. Als deze foto’s goed zijn, kunnen we Fenna (uiteraard met beleid) laten springen over schuttingdelen tijdens apporteren en kan ze pakwerk gaan doen.

Fenna werkte heel goed mee. Natuurlijk stribbelde ze heel even tegen (niet natuurlijk om op haar rug te moeten liggen), maar daarna konden de foto’s snel worden gemaakt van haar heupen, ellenbogen en rug. De rug hebben we er ook bij gedaan, omdat dit ras soms een 8e ruggenwervel kan hebben en daar last van kan krijgen.

De uitslag was fantastisch: HD-A (beste score die er is), ED vrij en rug goed. Wij zijn erg blij!

heupen-pup-1-dag-oud 20160401_134736 HD uitslag